Make your own free website on Tripod.com

 

Kuvat toimivat linkkeinä kuvagalleriaan.

Bella_iso
Hoya Bella        
Carnosa_iso
Hoya Carnosa        
Compacta_iso
Hoya Compacta        
Incurvula_iso
Hoya Incurvula        
Multiflora_iso
Hoya Multiflora        
Pubicalyx_iso2
Hoya Pubicalyx        
 

Lajit

Tässä on esitelty lyhyesti muutamia yleisimmin saatavilla olevia hoyalajeja.

Hoya Bella, Pikkuposliinikukka

Bella pitää kosteasta mullasta ja sitä pitääkin kastella usein. Juuret eivät kuitenkaan saa uida vedessä. Pikkuposliinikukka menestyy hyvin altakasteluruukussakin ja pitää tavallisesta mullasta. Kukkia on yleensä 7-8 tertussa ja kukkaversot ilmestyvät uusien kasvujen päihin. Kukkaversot putoavat pois joka kukinnan jälkeen. Tuoksu on miellyttävän mansikkamainen.

Hoya Carnosa, Isoposliinikukka

Isoposliinikukka on yksi helpoimmista lajeista ja se viihtyy lähestulkoon minkälaisessa mullassa tahansa. Kastelun suhteen se ei ole turhan tarkka vaan normaali kastelu kesäisin 2-4 krt viikossa ja talvisin kerta viikossa riittää. Jos Carnosa saa olla valoisalla ikkunalla (ei kuitenkaan suorassa paahteessa) ja sitä lannoitetaan säännöllisesti, se kukkii n. 3 kertaa keväästä syksyyn. Kukkia on n. 15 - 20 tertussa ja ne tuoksuvat parfyymille.

Hoya Compacta

Compacta on melko erikoinen kasvutavaltaan, sillä sen lehdet ovat pieniä ja kiharaisia ja kasvutapa köysimäinen. Sen lempinimi onkin 'Hindu Rope'. Compacta on jonkin verran nirso kastelun ja kasvualustan suhteen ja sen ei saa antaa kuivahtaa liikaa. Kukkatertut ovat upeita palloja, joissa on keskimäärin 25 kukkaa.

Hoya Incurvula

Incurvula on kotoisin Sulawesilta ja sitä myydäänkin virheellisesti Hoya Sulawesina. Incurvula vaatii runsasta kastelua, mutta mullan on oltava hyvin vettä läpäisevää. Mikäli valoa on runsaasti ja elinolosuhteet muutenkin kunnossa, kasvi kukkii kesällä tai syksyllä. Kukkia on noin 25 tertussa ja ne tuoksuvat toffeemaiselta.

Hoya Multiflora

Multiflora poikkeaa melkoisesti muista hoyista eikä vieläkään olla täysin varmoja kuuluuko se hoyiin. Multifloran kasvutapa on pensasmainen ja se viihtyy märässä mullassa jopa niinkin hyvin että ruukun voi asettaa suojaruukkuun, jossa on runsaasti vettä ja lecasoraa. Kukat ovat suurissa tertuissa, joiden kanta putoaa aina kukinnan jälkeen. Kukat ovat miltei tuoksuttomia ja kukinta jatkuu ympäri vuoden mikäli kasvi saa jatkuvasti vettä ja valoa.

Hoya Pubicalyx

Hoya Pubicalyx on yksi kauneimmista ja helppohoitoisimmista hoyista. Se on kotoisin Filippiineiltä ja muistuttaa paljon Carnosaa. Pubicalyxillä on suuret lehdet ja se on erittäin nopeakasvuinen. Erityisiä hoitovaatimuksia ei ole. Kukkatertut ovat hyvin näyttäviä ja niissä on usein yli 20 kukkaa. Kukat ovat Carnosan kukkia isompia ja voimakastuoksuisempia.

Pubicalyxistä on olemassa useita eri lajikkeita, mm. 'Pink Silver', 'Red Buttons' ja 'Hawaiian Royal Purple'.